С водена от технологиите мисия, Еко Партнърс България е в челните редици

...
С водена от технологиите мисия, Еко Партнърс България е в челните редици
Коментари Харесай

Антония Спасова, Еко Партнърс: Диференцираната такса смет и депозитната система са мощен стимул за подобряване на разделното събиране, но изискват комплексен подход от страна на държавата

С водена от технологиите задача, Еко Партнърс България е в челните редици на трансформацията при оползотворяването на боклуци у нас през последните 8 години.

От основаването си през 2016 година досега организацията е построила системи за разделно събиране на боклуци от опаковки в  101 обитаеми места  у нас, покриващи  903 000 поданици . Разположила е над  4100 броя  съдове за разделно събиране с общ размер над  6 970 000 литра . Инвестирала е почти 5 млн. лева без Данък добавена стойност в основаване, поддържане и разширение на системи за разделно събиране на боклуци от опаковки.

Работим целеустремено за това да намерим най-хубавите решения, да ги внедрим и да подобрим изцяло системата за разделно събиране в страната.

Това споделя Антония Спасова, пълномощник в Еко Партнърс, допълвайки, че новаторският метод на организацията включва необятен набор от вложения:

От железни контейнери за разделно събиране на боклуци през неповторими услуги като патентована машина за трошене на стъкло до лична софтуерна платформа за докладване на боклуци, чиято роля е извънредно значима на фона на идното въвеждане на така наречен „ диференцирана такса боклук “.

С всеки собствен ход организацията подчертава върху нуждата от по-адекватни регулаторни рамки и институционално присъединяване, които да подсигуряват правдивост за жителите и бизнеса и постигането на общи екологични цели, споделя още Антония Спасова, с която беседваме за софтуерния прогрес на организацията и за провокациите пред разделното събиране на боклуци.

Г-жо Спасова, с какво Еко Партнърс се отличава на българския пазар?

Още с появяването си през 2016 година държахме да се разпознаваем с нещо ново и направихме своята ясна поръчка отсега нататък.

Проектирахме и създадохме особено за нас железни контейнери за разделно събиране на боклуци от опаковки. Ние сме единствената организация, която и до през днешния ден употребява единствено такива контейнери – спрямо всеобщите пластмасови на останалите организации.

Вярваме, че по-високата инвестиция за производството на металните контейнери е оправдана, тъй като минимизира доста от рисковете.

През годините целеустремено и поредно влагаме в реформаторски планове. Гордеем се, че сме единствената организация, която работи и основава лични софтуерни решения.

Предлагаме неповторима за локалния пазар услуга – безвъзмездна машина за трошене на стъклени опаковки, благодарение на която събираме и рециклираме стъклото от заведения и други търговски обекти. Машината е създадена особено за нас и е патентована.

Какви други решения за интелигентно сметосъбиране на отпадъците внедрявате?

Разработихме лична софтуерна платформа за самостоятелно отчитане на количества предадени боклуци. В момента работим по следващия си план за основаване на платформа, която още веднъж няма аналог на българския пазар. Тя разполага със особено създаден програмен продукт, който мери събрания отпадък от всяко семейство, компания или институция. Тя също по този начин дава на потребителите и общините решения за разделно събиране както на главните боклуци – пластмаса, хартия, стъкло и метал, по този начин и на хранителни и култивиран останки, рискови боклуци, едрогабаритни и строителни материали и други

Едновременно с това системата пресмята какви да бъдат съдовете за боклук, къде да бъдат сложени, дали да има самостоятелни за съответни семейства, каква сметосъбираща техника да се употребява и къде още да бъдат построени площадки за разделно събиране.

Внедряването на такова решение е от изгода за общините в цялостния развой на ръководство на отпадъците, а крайната цел е повишение на количествата разделно събрани боклуци.

Какъв е напредъкът ви във връзка с връзката с потребителите?

Създадохме и непрестанно развиваме лично приложение Eco Partners App, с което даваме информация за другите типове опаковки, по какъв начин и къде е вярно те да бъдат изхвърлени. И освен това я даваме по забавен новаторски метод – при сканиране на баркода на опаковката. В приложението потребителят може да види на карта всички наши жълти и зелени контейнери за разделно събиране на боклуци от опаковки в нашите общини и да откри най-близките до него. Така по един наличен и занимателен метод всеки консуматор разполага със знанието за вярно разделно събиране на отпадъците.

В приложението може и доста бързо и елементарно да се подават сигнали, свързани с нашите контейнери. В него непрестанно организираме игри с награди и организираме разнообразни акции. Предоставяме и доста богат набор от потребна и забавна информация по отношение на преработването.

Кои са най-важните моменти, които предстоят във връзка с оползотворяването на боклуци по отношение на европейското законодателство – кои тематики е значимо да наблюдават жителите и бизнесът?

На този стадий на фокус са две съществени тематики. Първата е въвеждането на така наречен „ диференцирана такса боклук “ - или възнаграждение на такса, по отношение на количеството изхвърлен разбъркан битов боклук. Другата е въвеждането на депозитната система.

По отношение на таксата има заложен законов период и тя би трябвало да бъде въведена още през последваща година.

И двете тематики са извънредно значими за нас, тъй като са мощен тласък, който имаме вяра, че ще усъвършенства разделното събиране. И двете обаче са свързани с доста провокации и изискват сложен метод от страна на страната.

Например, в случай че се вкара таксата боклук съгласно количеството разбъркан боклук, а не се обезпечат в същото време условия за изхвърляне на биоотпадъци, то това не би било заслужено за жителите и бизнеса. За да могат да понижат своите количества разбъркан битов боклук, хората би трябвало да имат обезпечени оптимални благоприятни условия за разделно изхвърляне на другите потоци, а освен на опаковките, както е сега на множеството места.

Намаляването на опциите за злоупотреби пък изискват избор на водещи софтуерни решения и вложения в завишаване на контрола.

Както към този момент загатнах, организацията ни създаде платформа, която разполага с необятни благоприятни условия освен за самостоятелно отчитане на количествата изхвърлен боклук, само че и обезпечава изцяло процесите по обмисляне и ръководство на другите отпадъчни потоци. В момента работим по тестовото внедряване на платформата в гр. Дебелец, Община Велико Търново.

Що се отнася до депозитната система – към момента няма разбор и определени способи за въвеждането ѝ. За страдание, считам, че продължаваме да сме надалеч от това тази система да проработи, макар че следим старания от страна на министерството в последните една-две години и воля за ускорение на този развой.

Еко Партнърс България подчертава върху повишението на екологичната просвета на обществото. Как мерите позитивното влияние върху общините, които обслужвате?

Основният измерим индикатор за развиването на екологичната просвета на хората е количеството събрани боклуци в цветните ни контейнери. 8 години след началото събираме няколко пъти повече рециклируеми боклуци в нашите контейнери, спрямо първата година. Това за нас е неоспорим индикатор, че от работата ни има смисъл и въпреки и по-бавно, в сравнение с ни се желае, средата, в която живеем и съзнанието на хората се трансформира в позитивна посока.

От какво зависи сполучливото осъществяване на софтуерните решения в региона на разделното събиране и оползотворяване на боклуци – какви вложения, екипи и връзки с сътрудници стоят зад тях?

Успешната реализация на един план е обвързвана преди всичко с мотивацията. По пътя към крайната цел има доста компликации и непредвидени трудности, несъмнено. Но чудесният екип, който сме построили, и намирането на точния сътрудник за всяко настрана начинание е в основата на триумфа ни. Когато сме обединени от обща цел, в която имаме вяра, триумфите не закъсняват.

Какви са главните проблеми, които срещате в работата си?

За страдание се оказва, че най-сериозните проблеми идват от страна на институциите и администрацията, които се чака да контролират всички процеси и да основават условия за възстановяване и развиване на всички аспекти на разделното събиране.

Смятаме, че главната роля на страната следва да е обвързвана с поощряване на концепциите и самодейностите, които биха могли да подкрепят постигането на общите екологични цели.

Вместо това обаче, през последните две години ние се сблъскваме с преднамерено към Еко Партнърс България отношение от страна на Министерството на околната среда и водите, което е допустимо поради несъвършената, разпиляна и нелогична нормативна рамка.

Неяснотата и множеството текстове в закона, писани „ на парче “, вследствие на лобистки действия през годините, водят до опция за изборно пояснение и надлежно – изборно използване, съгласно потребностите.

Еко Партнърс България води борби към този момент две години, употребявайки всички законови благоприятни условия за това. Тук е значимо да споменем, че за обществото - не за нас съответно - е извънредно значимо страната, в лицето на Министерство на околната среда и водите, да предприеме дейности за контролиране на правната рамка и да стартира да ползва закона съгласно неговата цел, осъзнавайки, че организациите по оползотворяване са техен основен сътрудник.

(в материала има продуктово позициониране)

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР